Ytterdörr

Ett hus har ofta 2 ytterdörrar, en av dörrarna är huvudentrén medan den andra dörren ofta leder in till tvättstugan eller köket. Entrédörren är ofta lite mer påkostad och den brukar utmärka sig så att man verkligen ser att det är det som är huvudingången till ett hus. En ytterdörr som exempelvis leder in till tvättstugan brukar vara enklare. Givetvis kan man köpa 2 likadana dörrar om man nu vill det men det är en bra signal till gäster och besökare som kommer att ha en finare ytterdörr så att de inte går rakt in i tvättstugan när de ska komma på besök.

Vilket material ska man välja?

Vi gick tidigare i inlägget ytterdörrar igenom vilka typer av material som fanns att välja mellan, nu ska du få reda på vad det finns för fördelar och nackdelar med de olika materialen och vilket material som du bör välja. De vanligaste materialen är Trä, Stål, Glasfiber och Aluminium. Alla material är bra men de skiljer sig lite ifrån varandra. För att välja det materialet som passar dig bör du först fundera på vad du vill få ut för egenskaper av din dörr, vill du att den ska vara säker mot inbrottstjuvar och stå emot mot väder och vind eller tycker du att det är viktigare att dörren är dekorativ och passar in bra med huset? Beroende på du vill ha ut av din dörr bör du välja olika material. Om det dekorativa är det viktiga så är en ytterdörr gjord i trä att föredra.

Ytterdörr

Ytterdörr

Ytterdörr av trä

Trädörrar kan formas på ett helt annat sätt än de andra materialen, en dörr av trä ger en varm och välkomnande känsla. Nackdelen med en ytterdörr av trä är att den är känslig för väder och vind vilket betyder att den blir sliten och ful efter redan ett par år, du måste därför behandla ytterdörren med olja lite då och då, så om du letar efter en underhållsfri dörr så är en trädörr inget att rekommendera. Letar du efter en dörr som kräver absolut minimalt underhåll ska du välja en dörr tillverkad av stål, de står emot alla typer av väder och du behöver inte behandla dörren med olja, den är dessutom mer inbrottssäker än en trädörr. Nackdelen med en ståldörr är att den känns kall och opersonlig lite som en dörr in till ett lager om ni förstår vad jag menar.

Ytterdörr av glasfiber

Fördelen med en ytterdörr tillverkad i glasfiber är att man får egenskapen av trä dessutom ett yttre som håller bra mot väder och vind. Det ultimata valet för dig som vill ha en snygg ytterdörr som är dekorativ men som samtidigt inte vill lägga alldeles för mycket tid på underhåll.

Ytterdörr av aluminium

En ytterdörr tillverkad av aluminium klarar av stora påfrestningar av alla slag. Den påverkas inte heller av vatten eller fukt och kan därför inte angripas av rost.

Ytterdörr av stål

En ytterdörr gjord av stål är det säkraste alternativet. Den skyddar mot inbrott och till och med brand. Det finns många ståldörrar som har ett annat yttre än stål vilket gör att de inte direkt upplevs som kalla och opersonliga.

Se samtliga dörrar och vad de kostar här.

Anna nyttig information hittar du här:

Den här boken: Husets ansikte är en bra bok för dig som vill lära dig mer om bland annat ytterdörrar.

Den här boken är mer inriktad på fönster och dörrar på äldre hus: Fönster & Dörrar

Fördjupa dina kunskaper om dörrar på Wikipedia/dörr