Dörrlås

Det är viktigt att du skyddar ditt hus, dina värdesaker och din familj från inbrott. Ett säkert dörrlås hjälper dig med det. Det första steget till att få ett inbrottssäkert hus är att uppgradera eller se till att husets ytterdörrar och fönster har ett avancerat låssystem.

Bara för att du har en säkerhetsdörr betyder det inte att låset är tillräckligt bra, en dörr är endast så säker som den svagaste länken och det är oftast dörrlåset som är den svagaste länken.

Här ser du ett utbud av dörrlås hos bygghemma.se, klicka på bilden för att se alla lås och beslag.

Se hela utbudet av dörrlås här.

Vilket lås du ska välja till ditt hus beror på din budget samt sannolikheten för att det ska ske ett inbrott. Bor du exempelvis i ett hus ute på landet med få grannar så är det lämpligt att satsa på ett kraftfullt dörrlås. Tjuvar gör hellre inbrott i hus som ligger avskiljes än hus i ett bostadsområde där det finns många vittnen.

Dörrlås brukar delas in i 3 olika grupper, dessa är: tillhållarlås, cylinderlås och tvåfunktionslås. Man skiljer också på ovala cylindrar och runda säkerthetscylindrar.

Cylinderlås: Som är den klassiska varianten av lås har en cylinderkärna från utsidan som används för att öppna dörren utifrån medan det finns ett vred på insidan.

Tillhållarlås: Ett tillhållarlås måste alltid öppnas med nyckel utifrån och inifrån.

Tvåfunktionslås: Är en lite mer avancerad variant som “kommer ihåg” om du har låst ytterdörren inifrån eller utifrån och kräver att du använder nyckel för att öppna dörren på motsatt sida som dörren låstes ifrån.

Olika delar som ett dörrlås består av: cylinderhus, cylinderkärna, cylinderring, cylinderförlängare, medbringare, cylinderskruvar och vred. Regel är den del av låset som åker in i dörrkarmen när man låser och är därför en av de viktigaste delarna av dörrlåset. Den säkraste regeln är hakregeln som hakar fast dörren i karmen på ett väldigt effektivt sätt. Hela enheten som man köper kallas för låshus och låskista, den är den delen man för in i sidan av ytterdörren och skruvar på plats, den där den delen som innehåller själva låsfunktionen. Delen som sitter på andra sidan karmen kallas för låsbleck och det är där regeln skjuts in när man låser dörren.

Bildkälla: http://www.stgeorge.se/lasguiden

7-tillhållarlås & 9-tillhållarlås

När dörrlåset har en tvåvarvsvridning för att öppna kallas det att låset är ett 7-tillhållarlås om dörrlåset har ett varvs vridning för att öppnas kallas det att låset är ett 9-tillhållatlås.

Säkerhetsklasser

Dörrlås anges och blir placerade i olika klasser beroende på låsets säkerhet. Säkerheten avgörs av dörrlåsets funktioner ju fler säkerhetsfunktioner desto bättre klass på låset. Man klassificerar låsen i klasserna 1 – 5. Läs mer om säkerhetsdörr på Wikipedia.

Till dig som letar efter ett dörrlås till en ytterdörr i en vanlig fastighet så rekommenderas att du väljer lås i klassen 3 eller högre. Låsklass 1 och 2 kan användas i exempelvis förrådsdörrar som leder in till ett förråd med endast trägårdsredskap och som därför inte kräver lika stor säkerhet. Den högsta klassen kan användas till fastigheter om man är extremt mån om att inte få inbrott beroende på värdesaker i hemmet.

Automatiska & Digitala dörrlås

Det finns en del digitala dörrlås på marknaden, en av dessa är ASSA 3000 som har dels en vanlig cylinderkärna där du för in nyckeln men också en fjärrstyrning som gör att du kan låsa och öppna dörren på avstånd. Låset kan också ställas in så att dörren låser sig själv efter man har stängt yttedörren.

Handtag till ytterdörrar kan enkelt köpas löst och du kan därför välja en variant som passar dörren allra bäst.