Byta ytterdörrar

När är det dags att byta ytterdörr? Det är dags att ersätta din gamla ytterdörr när den börjar bli ful och det inte kan åtgärdas med enkla metoder. Det är också smart att byta ytterdörrar när man vill spara på energi i hemmet, nya dörrar är nämligen mycket bättre isolerade än vad äldre dörrar är. Att ersätta din gamla ytterdörr till en ny fräsch är en åtgärd som lyfter hela hus entrén.

GUIDE byta ytterdörrar

1. Först och främst börjar du med att hänga av dörren från karmen som den sitter fast på. Ta det försiktigt med dörren så att den inte skadas för det finns faktiskt möjlighet att sälja den på blocket om standarden inte är alldeles för dålig, det finns alltid nån som har nytta av den så du kan säkert få nån hundralapp för din gamla ytterdörr.

Nästa steg är att ta bort dörrkarmen, det gör enklast genom att såga itu karmen på 3 ställen med en tigersåg för att sedan använda en kofot och bryta upp karmen. Om du planerar att sälja karmen när du ska sälja ytterdörren så kan du inte använda tigersågen utan för bryta försiktigt med en kofot.

2. När den gamla dörren och karmen är borttagna är det dags att placera i den nya karmen. Ytterdörren är fasthängd i karmen när den levereras, detta för att ta så lite plats som möjligt, det är dock smidigare att sätta fast karmen om man hänger av ytterdörren.

Använd en skruvdragare för att skruva fast karmen med hjälp av karmskruv, kolla med hjälp av ett vattenpass att karmen monteras rakt. Om den inte gör det så kommer det inte gå att stänga dörren riktigt. Karmskruven är specialdesignad vilket tillåter att du på ett enkelt sätt kan justera karmen efter du skruvat fast karmen i väggen.

3. Nu är det dags att dreva mellanrummet mellan karmen och väggen. Använd ny isolering för detta, använd inte den gamla isoleringen som redan satt där, den är inte lika effektiv som ny isolering.

4. Nu är det dags att hänga på ytterdörren på gångjärnen. Det underlättar om du tar hjälp av en till person för att utföra detta, då kan den ena justera in ytterdörren i de nedre gångjärnen medans den andra kan fokusera på de övre gångjärnen.

5. När ytterdörren är på plats kontrollerar du om det funkar att stänga och öppna dörren utan att det tar i någonstans. Kontrollera också så att dörrlåset fungerar som det ska.

Se bilder och priser på alla ytterdörrar.

Kolla på det här filmklippet för att se hur man gör för att montera en ytterdörr:

Ett till klipp om hur man gör för att montera en ytterdörr.